top of page
Search

Årskrönikan 2021! [swedish edition]

Updated: Jan 4, 2022

Då lider ännu ett år mot sitt slut, vilket innebär att Balders HSK firar 2 år!

29 dec 2019 var året då klubben satte pinnen i marken och slängde iväg sin första sko i klubbens färger. I årets krönika, vad minns vi? Vilken är årets prestation? Vad är "Bodi Cup"?

Vår resa startade egentligen vid samma tidpunkt som Covid-19, vilket har präglat vår klubb och gemenskap på många sätt. Vi har utmanats av restriktioner, vi har krävts på tålamod, kreativitet har varit ett måste för att lyckas resa en klubb och förening under dessa tider. Eller vad sägs om ”Hästskokalset”, ”Pitch & Waffles”, ”Färsna Cup” ”Pitch & Run”, Pitch & Ski”, ”Hästskokalset Winter edition”, ”Rumble on the Web”, ”Summer Davis Cup”, ”Roslagen Open”... mer än 20 events (!) har anordnats av oss under denna tid, lägg där till Pitch & Waffles som drevs varje helg i ett års tid.


När vi nu ska minnas vår korta men mycket intensiva historia blir man verkligen ödmjuk och samtidigt upprymd och lycklig över hur gemenskap kan skapas ur det lilla, när man bara vågar öppna sitt hjärta, bjuda på ett leende, ge en klapp på axeln... Just detta är vad som berikar livet, möten, möten, möten – människor! Att få dela, att få uppleva, att få minnas tillsammans. Vår historia handlar just om hur vi förenar människor runt en pinne, där äventyret får ta vid och där historia skrivs in. Nu är det dags att minnas 2021.


2021 var året där vi på allvar skulle presentera vår nya ”klan” från Rådmansö inom Balders HSK, målet och siktet låg på SM i Tingsryd, där Sveriges absolut främsta var på plats i kampen om äran och gulden. Med vår förre SM medaljör Fredrik Sandelius och vår fantastiska Malira ”Ning of Gold” Eriksson utanför truppen detta år, for vi ner, ändå med hopp om Guld! Efter två tävlingsdagar och 100 slängda skor var faktumet framme, en era hade tagit sin början - Vår nya stjärna var född! Jean Fredriksson Väre gled hem med både Guld i sin klass och en 3e plats totalt på herrsidan. Läs mer om just SM här och de övriga prestationerna:

https://www.baldershsk.com/post/a-charming-swedish-championship-by-balder-s-hskÅr 21 var också året då Balders skulle bredda klubben och då vi byggde vår första permanenta amerikanska bana vid Färsna Gård. Med dubbla avståndet och dubbla vikten, krävs lite jobb innan vi når en hyfsad nivå men ett härligt sommarminne är utan tvekan när vi skådar två av Sveriges absoluta bästa någonsin, Sandor Bodi och Kent Sundahl kasta sina första amerikanska skor (ligger på vår fb). Det är ju ändå något magisk, när just resan tar vid, eller hur? Mer om den storyn och vår resa över atlanten kan ni läsa här:

https://www.baldershsk.com/post/copy-of-when-we-dig-for-gold-in-the-usa21 var året då Jonny Åberg tog sin första pokal – "Veteranbilsfemman". Men också året då han mottog den 1a upplagan av ärofyllda ”Årets eldsjäl” i klubben, ett pris initierat av Jean.


21 var året då första upplagan av Summer Davis Cup spelades, från Maj-sept. Dryga 25 tvåmanna lag som först möttes i gruppspel för att sedan slås ut i ett cupformat. En tävling som infriade helt förväntningarna, en ”relax” tävlingsform, framför grillen och med något gott i glaset via länk mellan par i hela Sverige. Ett fantastiskt bra exempel på hur man kan integrera, umgås och lära känna kastare ute i landet trots avståndet (via facetime) och under mycket trevliga och avslappnade förhållanden. Årets vinnare som skrev in sig i historieböckerna blev veteranerna Carina & Tobias Gneupel från Sibbamåla och Karlskrona, bättre vinnare går knappast att önska, Gneupels som gjort och gör så mycket för sporten. (deras pris delas ut under SM -22:). Till 2022 har vi siktet på dubbelt så många lag! Ni kan läsa mer om Summer Davis Cup på vår fb.


21 var året då Färsna Cup bytte namn till Roslagen Open. Ännu en fin tävling under otrolig inramning och med fantastiska utövare. En tävling som vanns av självaste legendaren Sandor Bodi strax framför monsterkastaren Kent Sundahl och där Malira "Ning" Eriksson tog en kassaskåpssäker vinst på damsidan. Läs mer om Roslagen Open på vår fb.


21 var året då vi för första gången ställde upp med egna lag i seriespelet, 3 stycken är med i år i DIV 2, där vi siktar på att få upp ett lag till DIV 1 till nästa säsong. Lagom till juluppehållet har vi Balders 3 med kapten Martin Anjou i top!


En thriller utspelades på KM 2021 som i år arrangerades på vår Loge 2 - "Lilltorp Arena". En varm och charmig tävling i vänskaplig tävlingsanda, där en hel del nerver återigen fick spela sista akten. läs mer hela KM här:

https://www.baldershsk.com/post/balders-hsk-club-championship-2021”10an” som vi så ödmjukt kallar "Sveriges mest prestigefyllda Hästskokastarpris" ;) hade två vinnare under 2021, vanns av Jean Fredriksson Väre (våren) och Martin Anjou (hösten). Detta innebär att vi nu har tre olika vinnare på lika många upplagor. Kristian Jältsäter från Vaxholm HSK vann första upplagan.


2021 är året då klubben fortsätter att växa! Vi har blivit 168 medlemmar med många nya härliga och intressanta namn. Nya kastare som Marcus Elken Peterson, Emil Nilsson, Julia Anjou, Torgny Rågfeldt och Anton Rågfeldt har visat otrolig kastpotential. Medan andra nya medlemmar som Martin Dekar från Tjeckien, Simon Boltau från Frankrike eller Margarida Amaral från Portugal bidrar med internationella vibbar fulla av charm.


21 var också året då vi mot slutet provade på ”paralellkastning” under en "TomteCup" med två banor bredvid varandra, där man kastar varannan sko (5 skor) med utslagning. En TomteCup som vanns av Fredrik Sandelius framför Ludvig Månström (läs mer på fb). STÖRSTA snackisen (i det tysta) var Kim Schwieler´s debut. Ni som förundrats över att vi som klubb lyckats scouta en ”Jean” ute i skogarna? Lägg Kim Schwieler på minnet!!


Precis som vi gjorde vid förra årskrönikan bjuder vi också på en trafiköversikt över vår sajt, alltid lika kul att se från var trafikan härstammar från som passerar vår sajt - Roligast i år är ju ändå vem fan som läst om Balders från Påskön?? Men fullt förståeligt dock!;)Nu kanske många sitter och undrar vad Balders ska hitta på -22? När det stundas för stora ögonblick tycker jag att det passar att ge plats för nya idéer. Jag sitter själv i förbundsstyrelsen men väljer att droppa den för första gången i denna årskrönika!

Allt för ofta tackar vi av våra största, alldeles för sent om alls. Vi bör hylla våra hjältar när dem lever och inte tvärtom om ni frågar mig. Om jag säger ”Ryder Cup”? Visste ni att ”Waldner Cup” är på gång? Kina mot övriga världen i pingis... Jag föreslår ”Bodi Cup”, STHLM mot övriga Sverige! Ett publikvänligt matchspel, med grym spänning, grym stämning och där adrenalinet når oanade höjder! Sug på den ni och återkom gärna med feedback.


Till årets bedrift! Något som är otroligt svårt att sålla mellan då så många fina prestationer markerat klubben under året som gått (inte bara sportsliga). Men väljer ändå att ta fram en sportslig prestation. Här är så klart Jeans medaljskörd på SM kanske den mest givna för många och även för mig, men som så ofta väljer jag att lyfta de stunder och avgörande som kanske inte alltid hamnar i rampljuset. Samuel Sjöblom som kliver in som debutant för Balders under Roslagen Open och slutar 5a(!) är så klart ett sådant ögonblick, men trots detta väljer jag "Årets prestation" till Marcus Elken Peterson. Vid ett riktigt derby i seriespelet mellan Vaxholm och Balders 3 stod matchen och vägde, det var nu Marcus tur i singelspelet att möta stabile och för dagen mycket formastarke Erik Smiding. Smiding avslutar sin sista 5e runda otroligt stabilt och tvingar Marcus att minst sätta 54p för omspel. Ett tillsynes fullkomligt omöjligt scenario, att för en spelare som bara kastat några månader, som precis debuterat i tävlingsspel och seriespel, under sitt första derby, i slaget om Stockholm, i en match där ALLT står och väger... (ja, ni fattar!) Men märk mina ord - Marcus tar av sig i t-shirt i en kylslagen loge, vevar några varv med armarna, spänner blicken och dundrar in 74p!!! Balders 3 går och vinner matchen med 6-4 mot Vaxholm. Ja, vad ska man säga?? Herregud, just i denna stund jag skriver minns jag Jan-Ove Waldner när han vann OS -92, jag minns Foppas straff från Lillehammar -94, och så minns jag Marcus Elken Peterson från derbyt i DIV II mot Vaxholm i Hästskokastning - HUR SJUKT ÄR INTE DET!??


När jag frågade medlemmarna om "årets citat"?

Vi börjar runda av med vår alldeles egen Jonny Åbergs citat förmedlat av Roger Eriksson när de båda kastade in på Roslagen Open 2021. När Jonny närmar sig Roger och delar med sig om hur man ska hamna i topp? Roger, säger han. ”Det bästa är om du börjar direkt med en 20:a!” – Haha genialiskt tycker vi!!


Vi måste avslutningsvis så klart återigen tacka vår ungdomstränare Frederik Sandelius och våra fantastiska miniorer 2021! Ett inslag utöver det vanliga:)


Vi vill också TACKA alla sponsorer som gör resan möjlig , ICA Norrköp, Brixwine, Sportringen Norrtälje, Norrtälje Musteri och med stöd från Roslagens Sparbanks Stiftelse.


Balders HSK är en klubb med många värderingar, fantastiska personligheter, med stora ambitioner & visioner. Samtidigt slutar jag aldrig förvånas över det lilla som alltid betyder allra mest, det som egentligen gör hela resan värd. Det jag tar med mig från -21 trots alla olika intryck, är ändå att nästan varje tävling som avgjorts under året har avgjorts på sista kastet. Otroligt. Vår slogan "Till sista kastet" kunde därför inte kännas mer än rätt detta år.


Tack du fina 2021. Nu väntar du vackra 2022.


"Till sista kastet"
112 views0 comments
bottom of page